Börja idrotta som vuxen
Börja idrotta som vuxen

Börja idrotta som vuxen

Det finns absolut ingen åldersgräns för att börja med en ny sport. Kanske har du några ouppfyllda barndomsdrömmar som du skulle vilja ta tag i? Eller så kanske du bara vill hitta ett sätt att komma ut och röra dig? Det finns även forskning som säger att vuxna som börjar idrotta har större chans att förbättra hälsan mot de som inte gör någonting alls. Även om det känns som en utmaning kan du lära dig nya färdigheter som vuxen. Det gäller bara att ha lite tålamod. Kolla vad det finns för möjligheter i närheten kring din stad och hoppa på något som du tycker låter roligt.

Du kan först provträna

Om du är osäker på om du vill börja med en viss sport brukar du alltid kunna provträna en eller två gånger innan du bestämmer dig. Då hinner du känna på det och se om du trivs i laget eller föreningen. De flesta föreningar kräver sedan att du betalar en liten medlemsavgift för att de ska kunna driva verksamheten. Denna brukar du normalt betala en gång om året. Har du familj kan hela familjen bli medlem, ofta till ett rabatterat pris.

Detta ska du tänka på

Som vuxen får man räkna med att det tar lite längre tid att komma in i en sport än vad det skulle göra för ett barn. Du kan därför börja träna en tid i förväg på gym eller liknande för att komma i form. Du har bättre förutsättningar att lyckas om du är i bra form generellt. Då är det också mindre risk att du skadar dig.

Vilken sport ska man välja?

Det finns en uppsjö av olika sporter i Sverige och du kan testa på flera olika. Många väljer att hålla på med klassiska sporter som fotboll, handboll eller ishockey. Det går självfallet att hålla på med flera sporter samtidigt så länge det passar med schemat. Många håller även på med simning, löpning, tennis, yoga eller friidrott. Det beror förstås också på vad som finns tillgängligt i din stad.

Du behöver alltså inte alls vara rädd för att börja med en ny sport som vuxen. Det enda som du bör vara lite uppmärksam på är skaderisken för vissa sporter. Därför är det viktigt att stretcha efter varje träning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *